Frågor och svar

Fiber

Vad är fiber?

Fiber – eller fiberoptik – är ett system för informationsöverföring av ljus via mycket rent glas eller plast.

Systemet består av en sändare och av en mottagare. Sändaren skickar ut ljus och mottagaren “översätter” ljussignalerna till elektriska impulser som skickas till dator, TV eller telefon.

Kapaciteten i en fiberanslutning är i det närmaste obegränsad. Det är den snabbaste metoden för informationsöverföring som finns idag.

Vad är fördelen med fiber?

Till skillnad från anslutning via antennuttaget påverkas fiber inte av hur många apparater du har uppkopplade samtidigt, eller av väder eller avstånd till telestationen.
Med fiber kan hela familjen ägna sig åt precis vad de vill, på hur många skärmar som helst, utan att internet går ner, blir långsammare eller hackar.
Dessutom ”framtidssäkrar” du hemmet: med fiber är ditt hus redo både för både dagens och morgondagens uppkopplade apparater och tjänster. Det innebär att din villas värde på bostadsmarknaden ökar och består. Ett annat argument är att det bara är en leverantör som vill/kan leverera sina tjänster via ett gammalt koax/kabel-tv nät.

Behövs verkligen fiber – snart kommer ju 5G?

Även med 5G så räcker inte endast mobilnätet till för det ständigt ökade behovet av uppkoppling, i samhället, hemma och på arbetet.
En egen fiberanslutning garanterar att du alltid har en stabil uppkoppling och en anslutning som inte påverkas av andra användare, grannar, eller väder och vind. Det finns en en anledning till varför staten och kommuner investerar i fiber och inte i andra tekniska lösningar

Hur kommer arbetet gå till när fiber installeras?

Vi kommer att schakta mellan radhuslängorna för att binda ihop alla radhuslängor. Vi lägger ner nya rör för fiber, på huslängornas baksidor kommer vi montera en metallränna längst ner på fasaden/sockeln. I de fall det inte går att montera en ränna läggs ett rör under altan/trall.

Vi kommer att behöva komma in i allas fastigheter vid ett tillfälle då vi installerar utrustningen. Entreprenörer kommer att avisera i god tid före behov av tillträde.

Från och med att vi påbörjar installationen tar det ca 2 månader innan allt är klart. Ingen kommer att vara utan sin tv under tiden.

Hur ser driftsäkerheten ut i fibernätet?

Driftsäkerheten är bättre än via ett traditionellt kabel-tv nät/koaxnät. Anledningen till detta är att varje fastighet har en ”egen fiber” hela vägen från överlämningspunkten. Nätet är alltså inte seriekopplat där många fastigheter delar på utrymmet.

En annan viktig skillnad är att ett fibernät inte har någon aktiv utrustning utöver switscharna som operatören äger och tjänstedelaren som sitter i respektive fastighet.

Vilka tjänster kommer kunna erbjudas?

Tv, bredband och telefoni, upphandlar vi detta kollektivt sparar de flesta av oss hundralappar varje månad.

Övrigt

Avloppsrör